De gezondheidspeilers bij je hond
De totale gezondheid van je hond is in te delen in een aantal peilers; beweging, voeding en zingeving

Het totaalplaatje om te mogen beoordelen of je een volledig gezonde hond hebt is niet eenvoudig. Want gezondheid is meer dan: niet ziek zijn. 


Ook bij honden komen steeds meer welvaartsziekten voor; kijk dan met name naar het toenemend aantal honden met overgewicht. Het is voor een eigenaar heel lastig om iedere dag net wat minder voeding in de etensbak te doen; "want hij heeft toch nog steeds honger". En dan ga ik in dit artikel nog maar niet in op; is er wel voeding in de bak gedaan....of hebben we het over vulling. 


Het stukje beweging; ook daarin komen de meeste mensen zelf al veel tekort; mensen met honden gaan wel vaker wandelen, maar hoe dan ook zie ik ook nog vaak honden die 4 x per dag het standaard poep en plas rondje mogen lopen. Het gaat bij de mens die beweegt ook niet alleen om het bewegen zelf, maar ook waar je je bevind.  Een bos zal je lekker ontspannen terwijl een rondje om de kerk dat minder snel zal geven. 


en het stukje "zingeving"...voor veel mensen is dat al een heel bijzondere vraag: wat is jouw zingeving? maar bekijk het eens van menig hondenras: waarvoor zijn ze geselecteerd in de fok? en mag deze hond ook regelmatig doen waar deze voor gefokt is?  Toch wel een vraagstuk dat lastig is in onze huidige maatschappij, want een jachthond kun je niet even lekker achter het wild aan laten gaan.  maar er zijn alternatieven die die driften die erin zitten wel gehoor kunnen geven. 


Geef een reactie