Gezondheid

Gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte. 


Ik kan je meehelpen met een plan van aanpak bij allergieën, voedselovergevoeligheden, onrust en ook heb ik veel ervaring met het vitaal ouder laten worden van je senior hond; veel klachten als " hoort bij het ouder worden" kunnen echt aangepakt worden. Denk dat met name aan stram lopen en slechter op kunnen staan. 

Heb je een hond die een allergische reactie geeft op bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten; dan lijkt het logisch om dan ander voer te geven, maar....je kunt ook op zoek gaan naar de reden waarom dit lijf deze reactie geeft en daar de oplossing in gaan zoeken. Want een "allergie" is een signaal van het lichaam. Ergens is een onbalans ontstaan. 

Honden zijn meesters in het verbergen van lichamelijk ongemak. We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die "opeens" wat zien aan de hond en dat het dan al te laat blijkt te zijn. Ik bekijk de gezondheid van de hond vanuit de genetica: een hond is en blijft een carnivoor dier die om redenen bij de mensen is gekomen. We hebben jarenlang rassen geselecteerd op kennis en kunde; dat geeft een blauwdruk in geestelijke behoeften.  


De rasgroep waarin de hond is ingedeeld zou je al een indicatie kunnen geven wat voor behoefte deze hond mentaal gezien heeft. En kunnen we wel voldoen aan de behoefte?  op welke manier kun je dat invullen in jullie situatie?


 Probleemgedrag als slopen kan voortkomen uit frustratie:  stel; je hebt een hond uit werklijnen die iedere dag een uurtje mag wandelen en daarnaast nog 2-3 plasrondjes. Deze hond zal zich waarschijnlijk gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Dan wil het niet gelijk zeggen dat je daar niet voor zou mogen kiezen; maar bedenk wat er allemaal mogelijk kan zijn om de hond in ieder geval "te laten werken" 


De basisbehoeften van de hond liggen in voldoende beweging, soortgeschikte voeding en mentaal de juiste stimuli. In het kader van  alle gezondheidsvraagstukken kijk ik hier in eerste instantie naar. Maar ook van belang is de nestperiode en wellicht weet je wat meer over hoe het met broertjes en zusjes gaat.