Gezondheid

Gezondheid is meer dan afwezigheid van ziekte. 


Ik kan je meehelpen met een plan van aanpak bij allergieën, voedselovergevoeligheden, onrust en ook heb ik veel ervaring met het vitaal ouder laten worden van je senior hond; veel klachten als " hoort bij het ouder worden" kunnen echt aangepakt worden. Denk dat met name aan stram lopen en slecht op kunnen staan. 


Honden zijn meesters in het verbergen van lichamelijk ongemak. We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die "opeens" wat zien aan de hond en dat het dan al te laat blijkt te zijn. Ik bekijk de gezondheid van de hond vanuit de genetica: een hond is en blijft een carnivoor dier die om redenen bij de mensen is gekomen. We hebben jarenlang rassen geselecteerd op kennis en kunde; dat geeft wel een blauwdruk in geestelijke behoeften.  


De rasgroep waarin de hond is ingedeeld zou je al een indicatie kunnen geven wat voor behoefte deze hond mentaal gezien heeft. En kunnen we wel voldoen aan de behoefte? 


 Probleemgedrag als slopen kan voortkomen uit frustratie:  stel; je hebt een hond uit werklijnen die iedere dag een uurtje mag wandelen en daarnaast nog 2-3 plasrondjes. Deze hond zal zich waarschijnlijk gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Het klinkt leuk om een hond uit werklijnen aan te schaffen omdat deze zo snel leren; maar ongewenst gedag leren ze dus net zo snel.


De basisbehoeften van de hond liggen in voldoende beweging, soortgeschikte voeding en mentaal de juiste stimuli. In het kader van gezondheidsvraagstukken kijk ik hier in eerste instantie naar.