Ja maar hij is dominant….
hoe ga je om met een dominante hond?

De dominantie hond: een probleem! 


Ja er zijn inderdaad nog stromingen binnen hondenopvoeding en training die intimidatie inzetten om de hond  gewenst gedrag te laten kiezen. Met name de groep die er nog van uit gaat dat je de baas moet zijn. Dat is dan te zien als werken binnen de dominantie theorie: een niet luisterende hond is dan per definitie" "dominant".

Door je hond te laten zitten voordat hij na jou de deur uit mag zal voor de hond echt als: standaard oefeningetje gezien worden en hij zal daardoor echt niet denken...oei..ik loop nu achter mijn leider aan.

Een hond is echt niet de hele dag bezig met hogerop klimmen in de ladder en de baas willen worden. Een hond is een sociaal dier, want daarom leeft deze in wolfvorm in (familie) roedels. Daarbij zijn er duidelijke regels en iemand geeft leiding ( het alphapaar) en dat is ook terug te vinden in de huishond. 


Duidelijkheid en leiding geven is hetgeen dat onze honden ook graag van ons zien.. De grens aangeven van tot hier en niet verder hoeft niet gelijk met stemverheffingen of fysieke ongemakken gepaard te gaan. Dit geeft alleen maar aan dat er onmacht in de basis zit. Kijk in de mensen wereld eens naar dictatoren. 

 

Een hond die naar een andere hond gaat blaffen en grommen die wordt vaak geholpen door degene aan de lijn die mee gaat blaffen in de ogen van de hond.....In dat opzicht: wat gaat de hond snappen van: hoe moet ik mij dan gedragen? 

Ga dat eens ombuigen naar: hoe ziet mijn hond hetgeen zijn gedrag zo laat zien?  Dat gaat jouw inzichten geven in de beweegredenen van de hond. 

Het wil nog steeds niet zeggen dat we alles maar goed moeten vinden van ongewenst gedrag in onze ogen uiteraard. Maar ik hoop dat ik hiermee duidelijk heb gemaakt dat de dominantie theorie inmiddels een beetje achterhaald mag zijn. 


op bankje

Geef een reactie