Gedragstherapie;

Oorzaak en gevolg: gedrag en reactie 

 Vanuit de hond is veel gedrag goed te verklaren, maar vanuit ons mensen perspectief totaal onhandig of ongewenst. Denk dan aan het uitvallen naar andere honden, het niet hierkomen als je roept, overmatig blaffen in huis, moeite hebben met alleen thuis zijn.


Bij veel trainingen gaat het met name om belonen van goed gedrag; maar wat is in de ogen van JOUW hond dan de beloning? het blaffen naar andere honden kan voor een angstige hond een beloning zijn, want alles waar deze bang voor is verdwijnt! Het verbieden om te blaffen naar andere honden zal dan weinig resultaat geven in het gedrag. 


Vanuit Holistisch perspectief kijk ik ook naar rastypische kenmerken; een labrador niet meer leren zwemmen in iedere sloot is hetzelfde als een border collie uit werklijnen niet meer leren (schapen) drijven. 

Ook heb ik zeer zeker aandacht voor het stukje gemoedstoestand en zingeving bij de hond. Voor gedrag is een mogelijkheid dat dit ontstaan is uit ongemak en of pijn. Je kunt dan wel blijven trainen op goed gedrag, maar snellere resultaten krijg je wanneer de hond weer lekker in het velletje zit.