En heb ik maar een slipketting gekocht….
En voor slipketting kan ik nog veel meer handige "hulp"middelen invullen...

En ja....dat is logisch, wanneer mensen radeloos zijn. En voor de slipketting kan ik inmiddels nog wel meer "hulp"middelen opnoemen die men inzet voor ongewenst gedrag. 


Maar zouden we niet van correctie naar preventie kunnen denken? 


Zouden we niet vanuit de invalshoek van de hond kunnen denken? 

Heel even in het kort wat de werking van de ketting kan zijn: Fikkie ziet een andere hond en is  daar bang voor. Dan ga ik net doen of ik heel gevaarlijk ben en ja hoor....ik heb er weer een weg gejaagd; ik heb succes met mijn gedrag. En 1 succesje kan vaak al betekenen dat gedrag herhaalt word. En weet je; die tweevoeter die met mij mee is die helpt mee! Ofwel schreeuwt net zo hard mee ( nee! foei, laat dat, stil, SSSSSTT)  ofwel zorgt er voor dat het zien van een ander hond nog minder leuk wordt omdat ik telkens een ruk krijg. 

Zou daardoor gedrag veranderen ofwel minder worden? 


 Zouden we het niet leuk kunnen maken voor een hond om een ander hond te gaan zien? hond zien is koekje krijgen bijvoorbeeld? En weet je wat voor raars er dan gebeurd? jouw hond ziet een andere hond en hij kijkt alleen jou maar hoopvol aan; 


 Het gebeurt zo vaak dat kleine signalen over het hoofd gezien worden.

In mijn plan van aanpak bij  uitvallen naar andere honden is heel veel aandacht voor de lichaamstaal; want ga je inzien dat je hond van een afstand al laat zien dat er wat staat te gebeuren..dan kan je al ingrijpen voordat je Fikkie uit zijn slof schiet en totaal niet meer bereikbaar is voor jouw adviezen. Hiermee doel ik op preventie.


Ik ga ook nog heel even voorbij aan het feit dat er ook honden zijn die feilloos aanvoelen dat de andere hond geen sociaal vriendelijk gedrag laat zien; daar zou je als hond zijnde ook echt wat van mogen zeggen. Maar ook die signalen worden door veel mensen over het hoofd gezien en de eigen hond krijgt de schuld terwijl deze waarschijnlijk even reageert op het dreigende gedrag van de hond die hij tegenkomt.

wanneer ik bij mensen op gedrags therapie consult ben en er is gebruik gemaakt van hulpmiddelen; dan geef ik vaak een kortingsbedrag per ingeleverd "hulpmiddel". 

Geef een reactie