Beloningen; maak jij daarin ook onderscheid?
Hoe beloon je een hond?

De waarde van je beloning speelt een rol bij training

In veel gevallen kun je kunnen volstaan met een simpele beloning, maar er zijn veel honden die daar op een gegeven moment niets meer voor willen doen. Met name het hier-komen is voor sommige honden(rassen) een lastig "commando". De uitspraak: hij moet maar gewoon komen gaat bij mijn trainingen niet op, want ten eerste ben jij wel leuk genoeg om naartoe te komen of leuker dan hetgeen je hond heen wil? Ten tweede; wanneer de hond komt; ben je dan altijd blij en beloon je hem met snoep, spel of aai? of mopper je ook wel eens dat het wel wat sneller kon. Is het hier-komen altijd einde wandeling en we gaan aan de lijn verder? Weet de hond wel wat je daadwerkelijk bedoelt met "hier"?
Allemaal redenen waarom een hond kan "denken" nou ik hoor je wel...maar ik kom wel wanneer ik wil.

Hoe ga je dan ervoor zorgen dat hij wel komt als je roept?
In heel veel gevallen kan het de meest simpele oplossing zijn door te gaan trainen met iets dat echt super lekker is; zoek voor jouw hond de 1000 euro voor moeilijkere momenten. Want voor de gewone droge brok gaan veel honden niet snel naar je toekomen als je dat vraagt. Wellicht moet je zelfs onderweg gaan trainen met stukjes oude kaas!

Een website waar heel veel natuurlijke trainings beloningen te bestellen zijn is bijvoorbeeld Hondjekoek Ik zie het aanleren van een " gewenste gedrag" als het vullen van een spaarrekening. Wanneer je er veel in investeert krijg je daar ook meer voor terug. Dus met 10 euro beloningen zul je er veel langer over doen qua training om het gewenste gedrag te krijgen dan wanneer je met waardevollere beloningen op stap gaat.
Het stuk belonen is bij veel honden nu net het punt waarom het hier-komen een lastige opdracht blijft.
Daarnaast is het zeker met herplaats honden zaak dat je de lichaamstaal even goed gaat zien, want de hond verteld je in wezen waarom deze niet zo graag komt wanneer jij dat wilt. Ook dan is het zaak om daar even aandacht aan te schenken in oefeningen.
Ook je "commando" kan van belang zijn; roep je "hier" en de hond komt, maar deze moet dan wel gelijk gaan zitten. Besef je dan, dat in de ogen van je hond, de beloning komt voor het gaan zitten?
Neem gerust eens contact op wanneer je dit stap voor stap wilt gaan leren.

Geef een reactie