groenten voor een hond?
Huh? kun je ook groenten geven aan een hond? maar dat verteert hij toch niet?

Over wat nu goed voer is zal altijd discussie blijven bestaan. Zo veel mensen, zo veel meningen, maar niet alleen dat; ook verschilt het per hond "waar hij het goed op doet".

De ironie is ook dat wanneer je je er echt in voeding gaat verdiepen, je pas beseft hoe weinig je weet.  Dus stop vooral niet met er over willen leren. 


Dat een hond in de basis een vleeseter is, accepteren we inmiddels wel. Dit gezien de afstamming, vorm van het gebit en lengte van de darm is het op wetenschappelijk niveau ook te verklaren. En toch hebben honden wel degelijk wat omnivore trekjes

Die zijn terug te vinden in het feit dat een gezonde hond ook enzymen heeft die koolhydraten kunnen verteren. Maar! dat wil niet zeggen dat een "dieet" op hoofdzakelijk (snelle) koolhydraten dan ook de beste manier van voeren is!  Mijn insteek:  ze hebben het niet expliciet nodig, maar sommige zouden er wel van kunnen profiteren wanneer ze af en toe een beetje krijgen.

 

Besef ook dat veel koolhydraten en eetmomenten bij een hond gemakkelijk tot diabetes type 2 kan leiden. 


Wat de basisvoeding ook mag zijn (brok, natvoer of rauw vlees). ook bij je viervoeter is afwisseling van belang om te zorgen voor een brede en goed samengestelde darmflora. 

Die darmflora zorgt voor een mentaal en fysiek gezonde hond (zie een eerder blog) omdat deze zorgen voor aanmaak van hormonen en neuro transmitters. Je voert dus verschillende soorten om daarmee indirect je hond te voeden via het micro bioom. Dit micro-bioom heeft met name pre-biotioca nodig om optimaal te kunnen functioneren. En dat zijn vezels die je in groenten terug kan vinden. 

Ook zijn groenten een bron van fyto-suppletie; denk aan inuline, glucanen, anti-oxidanten, flavanolen etc. een groot deel van de "speciale" brokvoeding is gebaseerd op toevoeging van deze hulpstoffen. Waarom zou je dat niet zelf standaard toevoegen aan het menu van je hond in de vorm van groenten? 


En dan voorzie ik al de volgende vraag: welke groenten en hoeveel?  

Er zijn nagenoeg geen groenten die je NIET kan voeren; dus dat maakt het al makkelijk. Dan zijn er een aantal groenten die je liever niet te veel kan geven, zoals prei,  ui en koolsoorten. Ook bereiding is niet altijd nodig, want sommige honden komen gewoon stukjes rauwe pompoen vragen en eten dat op. Dus zowel rauw en gepureerd als goed klein gesneden en gekookt zijn opties en ook die kun je gerust afwisselen.  en logischerwijze: geef niet te veel zoet fruit. 

samengevat: hebben ze het echt nodig om te kunnen overleven: dat is een Nee. Maar ze kunnen we degelijk voordeel hebben bij een dieet met veel afwisseling en daarbij ook groenten en af en toe fruit. Geef een paar keer per week ongeveer 10% van het gewicht aan voer aan groenten erbij is een mooi streven. Tenslotte kun je ook denken aan toevoegen van goede omega 3 olie, af en toe een rauw eitje, kwark enz als optimalisatie van de gezondheid.