Darm en brein-connectie: ook bij de hond
Gezondheid begint in de darm; ook bij de honden kun je daar veel gezondheidsproblemen oplossen.

Inmiddels is het gelukkig bij steeds meer mensen bekend dat er een direct verband is tussen darm gezondheid en mentale gezondheid.


De basis die daaraan ten grondslag ligt is namelijk het microbioom en darmflora.  

Ook bij de honden is een zo groot mogelijke verscheidenheid en juiste samenstelling van belang voor de algehele gezondheid.  Veel foute bacteriën en gisten leveren diverse gezondheidsklachten op. Denk dan met name aan allergie en jeuk of huidproblemen.

Ten eerste zorgen een aantal voedingsmiddelen voor een slechte darmwand; deze raakt dan lek, waardoor ongewenste stoffen de bloedbaan in gaan. Het lijf wil die stoffen dan ook echt wel het lijf uit hebben en zal  als reactie, roodheid en huidproblemen  kunnen geven.

 

Ten tweede is er een onbalans in de darm van goede en slechte bacteriën en schimmels. Een overgroei kan je vaak zien aan wisselende ontlasting en stinkwinden. 

Wanneer de darmen niet in balans zijn, zullen er ook verstoringen komen in neurotransmitters. Dopamine (=gelukshormoon) wordt door de darmen gemaakt, mits daar genoeg korte-keten verzuren (butyraat) aanwezig zijn. 

Geef je dan voeding waar die vetten niet in zitten, ontneem je de hond in feite de kans op gelukgevoelens. 

Maar niet alleen dopamine, ook serotonine, cortisol en insuline zijn zeer belangrijke dingen die alles in balans doen houden.


Wat geef je je hond dan om dat in balans te krijgen of te houden? heel simpel; soortgeschikte voeding! en ook dat is in veel gevallen maatwerk. Weer stap voor stap terug naar de juiste voeding kan een enorm verschil maken in hoe de hond mentaal gezien goed in zijn velletje zit. 


Om dit microbioom te ondersteunen kun je gefermenteerde voeding, pro- en pre biotioca gaan geven, ook valt er veel te behalen met afwisseling. Er zijn co-factoren nodig om neurotransmitters te kunnen maken, wanneer die onvoldoende gegeven worden kan het lijf ook niets aanmaken.  

Bedenk dat een hond die veel ongewenste zaken eet tijdens de wandeling misschien wel eens op zoek kan zijn naar goede bacteriën of micronutrienten.