Zorgen we niet wat te goed voor Fikkie?
zorgen we niet te goed voor onze honden? Vinden we het maar normaal dat deze wat te dik is of zien we dat niet eens meer omdat het "normaal" geworden is

Zorgen wij niet te goed voor onze honden?

Ook bij honden zijn klachten die nu veel voorkomen een direct of indirect gevolg van leefstijl. 

Bekijk vanuit evolutie eens naar je hond; deze heeft genen die helemaal passen bij een carnivoor; als in jager/prooi/vleeseter. 


Voor een gemiddelde carnivoor die in een huis woont, ziet de dag er als volgt uit: een bak brokjes als ontbijt, want  "hij heeft ook honger morgens" dan even een rondje door de buurt om te mogen poepen en plassen. Thuisgekomen, misschien nog een koekje en dan mogen we slapen tot het volgende ritueel. Dus in dat opzicht: waar gaan we de foute kant op met die genen? 

 Brokken zitten redelijk vol met geraffineerde koolhydraten: ook al neem je een gluten vrije variant. Die tarwe is dan vervangen door aardappel, mais of erwten meel wat een flinke aanslag is op de bloedsuikerspiegel van de hond. Ik ga hier in dit stuk niet in op alle anti-nutrienten die tevens in deze grondstoffen zitten of de mate van genetische modificatie in de gewassen.....


Door na het eten een hogere bloedsuikerspiegel te krijgen zal ook weer na een aantal uren een (te) lage bloedsuiker spiegel kunnen ontstaan, omdat er een flinke dosis insuline het lijf in gaat.  Inmiddels is diabetes type II voor veel mensen geen onbekende meer. Maar je ziet dan nu dat veel honden daar ook makkelijk aan kunnen gaan leiden. Veel honden krijgen dan  een "buikje" en als eigenaar heb je het idee dat je hond de hele dag door honger heeft.

Door een koolhydraten overschot ontstaat een lichaam dat minder gevoelig wordt voor insuline; er wordt minder energie opgenomen in de cel waardoor er weer in de hersenen te weinig glucose lijkt te zijn; dat is het idee van "HONGER". Eigenlijk is honger een schreeuw van de hersenen om energie (ATP). En nu weet je ook waarom je sneller zoete trek krijgt als je veel denkwerk hebt gedaan:-) Daarnaast is een ander punt ook de analyse van de brokken; wat er op de verpakking staat is het gehalte voor productie: je kunt je voorstellen dat er na productie en na weken van opslag van veel vitamines en mineralen een heel stuk minder aanwezig is!
En een stukje beweging is bij veel honden inmiddels ook een apart hoofdstuk; want er zijn weinig honden die nog echt fanatiek mogen jagen, waken of sporten. 


Geef een reactie