Een likmat voor je hond? wat is dat en waarom
Waarom ik een likmat inzet bij gedragsproblemen
Wat voor mogelijkheden heeft deze methode?

    Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Of misschien ken je wel de slowfeeder of een anti schrokbak.
Een Likmat wil ik niet gelijk vergelijken met eerder genoemde voedingshulpmiddelen.

Likken......we zien een hond zichzelf regelmatig schoon likken. Honden willen ook graag onze mondhoeken likken en een teef verzorgt de pups de eerste weken hoofdzakelijk middels het likken. Honden die regelmatig misselijk zijn zie je wel overmatig likken. Waarom zouden ze dat allemaal doen?

Nu is niet iedere vorm van likken met eenzelfde doel.
Dus ik ga hier puur even in op: waarom zou ik een likmat inzetten?
Wat er in veel gevallen bij likken gebeurd, is in ieder geval het vrijkomen van rustgevende hormonen. Bij overprikkelde honden die niet meer bereikbaar zijn zet ik aan het begin van de therapie sessie eerst een likmat in om de hond weer in het hier en nu te krijgen. Daarmee is deze weer bereikbaar en zodoende trainbaar. Want wachten tot een hond rustig wordt waarvan het stressniveau (verhoogd cortisol en adrenaline) te hoog is gaat niet werken; ergens moeten we de cirkel doorbreken.

De likmat is dan ook door een eigenaar veilig en regelmatig in te zetten; je smeert er lekkers op en kunt het aanbieden. Geef je je hond als maaltijden kant en klaar gemalen vleesvoeding dan kun je daar mooi gebruik van maken.
Wanneer je hond moeite heeft met verzorging zoals kammen en nagels knippen is dit ook een heel handig hulpmiddel; de likmat zoals afgebeeld is voorzien van zuignappen en kun je op een (tegel)muur plakken.

Deze is te bestellen via  Likmat Slow Pad € 5,95 Hondjekoek
Ook kun je dan mogelijkheden zien bij zaken als : onweer en vuurwerk. Lekker de likmat aanbieden als er een stress situatie is en je hond is afgeleid en zorgt voor zijn eigen rust.