….sperziebonen om af te vallen; goed idee?
Helaas een veel gehoord advies: maar....waarom zou je je hond anti-nutrienten geven?

Het zal echt geen nieuws zijn wanneer je weer eens een advies leest bij de vraag hoe je je hond af kan laten vallen: geef maar sperciebonen erbij. 

Bedenk allereerst eens waarom je daarvan dan af zou vallen? want zo lang de porties nog net zo groot blijven zal er weinig gebeuren.  Is er misschien nog wat te behalen in het stukje 'beweging" of tussendoortjes.


Bedenk ook dat dit voor je hond een volkomen onnatuurlijke voeding is.  Je hond is een vlees eter; een carnivoor en het hele vertering systeem is gemaakt op verteren van rauw vlees en botten. 

Dat ik er groenten bij adviseer heeft meer te maken met afwisseling en geven van (prebiotisch) vezels. Bedenk dat een heel prooidier geven in de praktijk wat lastig is. Daarmee kreeg de (wolf) hond namelijk wel voorverteerde planten binnen via maagresten en vezels. Ook de vacht van deze prooidieren zorgde voor vezels en voedings stoffen. Dat moeten we nu allemaal een beetje nabootsen.


Dus jazeker is het een goed idee om af en toe groenten erbij te geven; liefst kleine beetjes en ook afwisselen. 

Een andere reden om niet alleen maar sperciebonen te geven; deze bevatten veel fyto-oestrogenen dat zijn stoffen die oestrogeen kunnen nabootsen en wellicht weet je wel dat je van teveel oestrogeen weer een verschuiving in hormonen krijgt die juist voor toename van gewicht kunnen zorgen. De reden dat vrouwen bijvoorbeeld makkelijker een ronder figuur krijgen zit in dat hormoon. 


Dan het stukje peulvrucht op zich: de peulvrucht is te zien als het "kindje" of zaad van een plant om zich voor te kunnen planten. Iedereen beschermd zijn kinderen tegen aanvallers en de peulvrucht heeft met name bescherming nodig tegen schimmels. Daartoe zitten er lectine, fytinezuur en saponines in. Dat wil niet zeggen dat je hond ook gelijk ziek ervan wordt, maar je snapt dat dagelijks een portie niet bevorderlijk is voor de organen.  Deze stoffen kunnen  bijvoorbeeld zorgen voor verminderde opname van voedings stoffen.

 

Saponines zijn zeepvormers en kunnen beschadigingen in het lijf veroorzaken. De darmen hebben een super belangrijke functie want daar moet je een microbioom zien te krijgen en houden die je hele lijf gezond houdt. Dat micro bioom zorgt voor de juiste hormonen en neurotransmitter. Door ook bij de honden veel variatie te bieden zorg je voor een pre-biotica; als in: belangrijke voedingsstoffen voor de darmbacterien. Gezonde darmen zijn de basis voor een gezonde hond.


Oh en dan wil je natuurlijk ook antwoord op hoe dan af laten vallen? ieder keer dat een hond brokken eet zal er insuline vrij komen; insuline zorgt voor vetopslag. meer eetmomenten op een dag betekent dan iedere keer een insuline shot. Minder eten geven zal niet altijd je oplossing zijn.   Overschakelen op rauwe vleesvoeding kan dan de makkelijkste stap zijn, want dan voer je ketogeen en dat geeft minder insuline. Geef je al rauwe vleesvoeding, dan kun je porties verkleinen en ook eens denken aan vasten en beweging.