Hoe “train” je een hond?
Wat is de basis: training of opvoeding? kun je zonder training ook opvoeden? of zonder opvoeding wel trainen?

Wat is een perfect opgevoede hond? en is dat wat de meeste mensen willen van hun viervoeter?

Wanneer de hond vrijwel meteen met de billen de grond raakt op het "commando" ZIT....is dat dan een goed opgevoede hond? is dat dan een getrainde hond of hoe zit dat? 


Opvoeden zonder trainen: kan dat? want je moet je hond toch leren luisteren? Besef wat de rode draad is in het samenspel met jouw hond. 

De basis waar ik van uitga: zorg voor een sterke vertrouwensband, communicatie vanuit tweerichtingsverkeer en zorg dat je hond zich veilig voelt bij jou. Dit is dan ook niet te zien als even trainen...maar meer als onderdeel van een levensstijl ofwel een omgangsvorm die een hondenleven lang geldt. 

 

   Bekijk de situatie eens vanuit je hond: wat heeft deze echt in het dagelijkse leven nodig? Het "HIER" komen en wellicht even bij een weg "wachten" zullen zaken zijn waar je wat mee kan. Maar is er in de vertrouwensband nog geen goede relatie; waarom zou je hond dan bij je komen als je dat vraagt? moet je je hond dan echt overtuigen met het meest lekkere voer?

Door een hond heel veel verschillende commando's te leren zul je nog geen perfect luisterende hond hebben.     En jazeker zijn er rasgroepen die het helemaal geweldig vinden om te werken voor jou! en zeker zijn er ook rasgroepen die vraagtekens zetten bij bepaalde verzoeken en hun eigen plan trekken. Dat zie ik als: behoud de autonomie van je hond en kies op basis van jouw voorkeuren een ras dat daarbij past. 


De meeste mensen willen gewoon een gezellige hond in huis die los mee kan wandelen en aan de lijn niet trekt.  Daarvan blijft in de basis onderling vertrouwen en verstandhouding. 

En dat is iets dat ik je kan leren.


Één reactie op “Hoe “train” je een hond?”

Hoi Petra, wat fantastisch dat jij dit doet. Ik lees je stukje in de krant.
Ik zit nu net op 1 op 1 coaching met mijn 2e hond van 4.5jr. Anders was ik zeer zeker bij jou gestart. Ik wens je veel succes en wie weet ‘ tot ziens’
Vriendelijke groet,
Netty van Sliedrecht

Geef een reactie