vertraag de veroudering van je hond
Hoe je hond lang jong blijven kan

 

Je wilt uiteraard dat je hond zo oud mogelijk wordt in zo best mogelijke gezondheid en daar heb je best wat invloed op!

dat stukje valt onder de EPI van EPI-genetica; je hond komt met een aantal genetische eigenschappen die volledig door omgeving beïnvloed worden in de drie lettertjes EPI samengevat. Daarin ligt het stuk dat het verschil gaat maken. 


Veroudering is te zien als een direct gevolg van aanhoudende laaggradige ontstekingen. Ook een tekort aan mineralen enz om botten en organen gezond te houden komt redelijk vaak voor. 


Je kent vast de middelen zoals zalmolie, glucosamine, groenlipmossel etc wel. Maar deze hebben diverse stofjes nodig (co-factoren) om hun werk te kunnen doen! dus met 1 "stofje" ben je er niet. 

een kortdurende ontsteking is te zien als een proces om schade te herstellen. Bij een verwonding komt er pijn en zwelling; het imuunsysteem stuurt de reparatieonderdelen de bunkers uit om aan de gang te gaan. Wanneer het gerepareerd is, gaan deze reparatiemechanismen weer gewoon in rust in de "barakken" . Resoleomics heet dit proces.   

Een laaggradige ontsteking is een niet opgeloste resoleomics..deze blijft sluimeren als een soort veenbrandje en daardoor is het imuunsysteem continu aan de gang en kan op den duur niet alle herstelprocessen meer aan; alle bunkers zijn leeg! 


Hoge insuline spiegels zijn ook inmiddels bij de honden geen onbekend probleem. Veel brokken bevatten grote hoeveelheden bewerkte koolhydraten. 

Daarmee bereikt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd een fikse piek. Het lichaam wil zo snel mogelijk weer terug naar normaal en gaat insuline de bloedbaan in brengen. Veel en vaak insuline afgifte gaat zorgen voor insuline resistentie. Het lijf geeft dan zo veel insuline af dat er snel daarna juist een te lage bloedsuikerspiegel ontstaat. Zie insuline gerust als "onhandig groeihormoon" Mais, tapioca zetmeel en rijst (graan en glutenvrij is per definitie niet gezonder) zijn bekend om hun enorme impact op snelle stijging van de bloedsuiker.  

De impact in het kader van voldoende beweging zal ook voor je hond van enorme invloed kunnen zijn op veroudering. Voldoende beweging en uitdagingen. Lekker iedere dag een wandeling in het bos, of samen gaan sporten. Allemaal manieren om je hond gezond te houden.